Днес зърнопроизводителите от цялата ямболска област се присъединиха към общия национален протест срещу земеделския министър. Това научихме от ръководителя на протестите в ямболска област Динко Жеков. Стотици зърнопроизводители от общините Тунджа, Елхово и Болярово се събраха на пистата до село Тенево. Колоната от селскостопанска техника премина по главен път I – 7, от пистата до село Окоп, без да блокира движението на автомобили. Според Динко Жеков, зам. председател на съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област, ако до три дни не се постигне взаимно съгласие за решаване на проблемите в сектора не е изключено да се отправят с машините си към София.

Там земеделците направиха митинг, на който изложиха исканията си. Те са за оставка на земеделския министър, за изплащане на всички дължими за 2010 година земеделски субсидии, за правила и срокове при плащанията, които по правило се бавят всяка година. Едно от основните ни искания е да се приеме закон за нотификацията на акциза в земеделието, каза организатора на протестите Динко Жеков. Единствено в България акциза не се възстановява, което е абсурд и ни поставя в неизгодно положение спрямо останалите земеделци в Евросъюза, допълни той.

След митинга тежките земеделски машини продължиха към Ямбол, но спряха до село Окоп. После се върнаха обратно към базите си. Друг лъч от протестиращи земеделци, от Стралджа и Воденичане, потегли към Петолъчката. Там те се присъединиха към протеста на колегите си от Сливен и Бургас, които за около половин час почти затвориха възловото кръстовище.

В момента наши хора в София преговарят със земеделския министър и в зависимост от изхода на преговорите, ще зависи и продължаването на протестите ни, каза Динко Жеков. Земеделците били готови да блокират Петолъчката и подстъпите към Ямбол ако исканията им не бъдат изпълнени. Протестите са обявени за следващите три дни. Слуховете ги свързват с обещаната за края на март протестна акция на БСП срещу правителството.