Ямбол. Протестиращите земеделци от Ямболска област се събират на пистата до село Тенево, предаде кореспондентът на радио „Фокус“ – Сливен. Засега там има около 20 селскостопански машини, като всеки момент се очаква да пристигне колоната от машини от общините Елхово и Болярово. Зам.-председателят на съюза на зърнопроизводителите в Ямболска област Динко Жеков заяви, че днес не се предвижда извеждане на машините по главен път I -7, както и блокиране на ГКПП Лесово.

До довечера ще се съберем от всички краища на Ямболска област. Машините ще останат тази нощ тук на пистата, ще има охрана, която да ги пази, каза Жеков. Той посочи, че ако междувременно бъдат потърсени за разговори от правителството и бъде постигнато споразумение протестите ще бъдат преустановени. Министър-председателят приема нашите протести лично, но ние нямаме политически искания да сваляме правителството. Обидени сме от отношение на министър Дянков към бранша, който носи печалба за държавата.

Знаем, че няма пари в държавата, но се надяваме да проявят разум, защото тази година при по-дребните земеделци нещата не са никак положителни и е възможно да се стигне до фалити, каза още Жеков и допълни, че с намаляването на националните доплащания ще се намали и рентата. Жеков посочи, че настояват правителството да си изпълни обещанието. „Тези 570 млн. лв., които бяха подписани като споразумение с нас, няколко дни преди изборите да ги предвидят за бранша”, каза Жеков. В протеста освен от Асоциациите на земеделските производители и зърнопроизводителите участват и собственици на земеделски земи и фермери.
Дора СТОЯНОВА | Агенция „Фокус“